Intervju sa Zlatkom Jorgićem, Fontane Feng Shui

Ako želite da oplemenite svoje dvorište, kuću ili poslovni prostor Fontane Feng Shui su pravo rešenje za vas. Pročitajte intervju sa Zlatkom, kreatorom tih malih remek dela.

Reci nam nešto o sebi.
Rođen sam u Prizrenu, jednom prelepom gradu, ispod Šar planine i pored plahovite Bistrice. Diplomirao u Beogradu, živeo i radio širom Jugoslavije, u sedam gradova, od Šibenika do danas Kragujevca. Upoznao sam mnoge ljude, prelepe krajeve i zahvaljujući poslu mnogo vremena provodio u prirodi. Diplomirao sam telekomunikacije, ali sam odrastao uz alat i učio se ručnom radu uz mog deda Damnjana – velikog i svestranog majstora. Jednog prolećnog dana 2003.godine izradio sam prvu fontanu u svom dvorištu.

Pored ovoga šta još radiš?
Radionica fontana nalazi se u selu Bare, smeštenom ispod južnih padina Rudnika. U mom dvorištu, gaji se organsko voće i povrće za potrebe porodice. Tu je i mala farma živina, takođe za porodične potrebe. Dakle, svi poslovi vezani su za dug boravak u prirodi.

Gde nalaziš inspiraciju za svoje radove?
Izrada fontana, ako postoji doza kreativnosti kod čoveka i ljubav prema prirodi, nije nikakav problem. Potrebno je samo prošetati se prirodom, poneti foto aparat, blok za skiciranje i ideje su svuda oko nas.

fontana helena.1

Ko ili šta je najviše imao uticaja na to što radiš?
Moja ljubav prema alatu, manuelnom radu i prirodi su ključni za rad na fontanama. Prethodno radno mesto u mojoj firmi bilo je rukovodeće – prodajnom timu menadžera. Pretpostavljate da je bilo izuzetno stresno i moj početak rada na fontanama se poklapa sa povlačenjem sa ovog radnog mesta radi očuvanja zdravlja. Ipak, ključni uticaj da se rad na fontanama nastavi imali su neki od prvih kupaca, koji su vremenom postali i moji prijatelji. Njihovi komentari o mojim fontanama su bili takvi da sam ja morao da nastavim sa radom na njima.

Kada je prvi put neki tvoj rad ugledao svetlost dana?
Prva izrađena fontana prodata je desetak dana nakon objavljivanja na netu. Kupac je bio uvaženi profesor Sreten, pasionirani kolekcionar antikviteta, koji je u tom periodu uređivao svoj stan po instrukcijama savetnika za Feng Shui (Anna Marković Plestović). Moja fontana bila je jedina na tržištu u Srbiji i regionu koja je ispunjavala zahteve savetnika za Feng Shui. Jedina „konkurencija“ bile su plastične fontane iz Kine. Izrada i odabir kompetentnog kupca ove fontane bila je znak da sam na dobrom putu i podsticaj za naredne radove. Danas je ovo najprodavanija fontana za stambeni i poslovni prostor i izrađeno je već desetak replika.

Opiši nam proces stvaranja tvojih  kreacija?
Moje fontane nastaju najčešće spontano. Čak i naručene fontane na kraju odstupe od prvobitnog oblika jer naručilac fontane i ja često u toku rada korigujemo ideje do krajnjeg cilja – jedinstvene unikatne skulpturne fontane. Sam postupak izrade fontane predstavljen je u elektronskoj brošuri koja je svakom dostupna na mojoj internet prezentaciji na stranici: http://www.fontana.in.rs/samostalna-izrada-fontana/. Uputstvo nikada ne može biti savršeno napisano i ja sam uvek na raspolaganju za bilo koju vrstu pomoći kada je u pitanju izrada fontana.

fontana maja

Ko su kupci tvojih proizvoda?
Pored izrade fontana bavim se i marketingom, gde pripada i segmentacija kupaca. Moji kupci su apsolutno prepoznatljivi, po polu, geografskoj pripadnosti, školskoj spremi, starosti, i iz svega toga ću izdvojiti, sa nemalim ponosom, da su kupci u 95% situacija ženskog pola i visoke stručne spreme! Ovo saznanje je jako bitno za nove modele fontana.

Imaju li ručni radovi svetlu budućnost u Srbiji?
Budućnost ručnih radova u Srbiji je veoma interesantna iz više razloga. Na sajmovima i skupovima gde izlažu autori umetničkih rukotvorina shvatio sam da su to pre svega divni ljudi, komunikativni, obrazovani, kvalitetni po mnogo čemu. Dakle, „baza“ je izuzetna. I u ovoj oblasti se pojavljuje problem funkcionisanja države prema ovom segmentu ljudi i poslovanja, ne postoji dobra volja, mnogo je neznanja. Na žalost, još uvek nema inicijativa o pravnom uređivanju ove oblasti, iako bi država time smanjila broj nezaposlenih i popunila budžet porezom.   Radi se o delatnostima gde su inicijalni troškovi najčešće mali, gde bi se često angažovao veći deo porodice, gde nisu potrebne kreditne podrške (bar na početku) ali je problem loše procene poreske politike. Zbog lošeg odnosa države prema ovom segmentu danas u ekskluzivnim prodavnicama imamo suvenire proizvedene u Kini, dok autori svojih kreacija svoje mesto pod kišom i suncem traže na tezgama tamo gde budu pozvani! Edukovaniji koriste net za plasman i prodaju svojih kreacija ali je i to nedovoljno za pravi posao. Rešenje ovog problema je svakako u formiranju jednog velikog udruženja koje će moći da se izbori za svoje punopravno mesto na našem tržištu i šire. Ne može plaćanje advokatske kancelarije biti manje od male prodavnice suvenira!

fontana-bunar-zelja-dvorisna

Gde se vidiš za 5-10 godina?
Vreme brzo leti i dolaze mlađi. Sada pokušavam i nadam se da ću istrajati u tome da moje fontane budu dostupne i van Srbije. Potencijal mojih fontana za prodaju u regionu i inostranstvu je veliki što je provereno na više načina. Ponovo nailazimo na problem države i (u potpunosti) neregulisanog i loše regulisanog transporta robe i posebno transfera novca u oba smera. Sve se svodi na snalaženje, što od naših artikala svakako udaljava ozbiljne kupce iz inostranstva. Njima treba objašnjavati da je transfer novca kod nas u rangu „svetskog čuda“ i često se odustaje od kupovine.

Šta ti  je cilj u budućnosti kao kreativcu?
Jedini moj cilj  u budućnosti je da se svi zajedno izborimo da ono što izradimo, ako kupac proceni da je kvalitetno – prodamo, naplatimo sa bilo koje tačke na svetu. Moramo se izboriti da regulativa bude prilagođena nama – ne državi. Tek ćemo tada svi imati koristi, pa i država ako to hoće da shvati i uradi.

Pored prodavnice na artijani gde još možemo naći tvoje radove?
Pored artijane koja je moje omiljeno mesto, tu su i moje dve internet prezentacije:
www.fontana.in.rs

www.dvorista.rs

Neizostavni facebook:
https://www.facebook.com/dvoristafontane.fengshui (profil),
https://www.facebook.com/fontane.fengshui (profil),
https://www.facebook.com/pages/Fontane-za-enterijer-i-eksterijer-Umetni%C4%8Dka-radionica-Jorgi%C4%87/1404040783141759?ref=hl (stranica).

Moj blog:
http://fontanefengshui.blogspot.com/I nekoliko meni dragih mesta gde sam još predstavljen i gde se može videti moj rad i kupiti fontana:
http://www.suvenirisrbije.com/proizvodjac-Фонтана—Златко-Јоргић-188
http://www.svetbiljaka.com/Prodaja/kat=31.html
http://webmarket.rs/korisnik-1131-fontana
https://www.flickr.com/search/?q=fontane+feng+shui
Galerije fotografija svih izrađenih fontana možete videti na:
http://fontana.in.rs/galerija-fontana/
http://www.dvorista.rs/galerija-fontana/

Imaš li neki komentar za kraj?
Hvala Željku za ovako lepo mesto okupljanja kreativnih ljudi. Ovde  se može videti nešto najlepše što čovek može da izradi. Moramo shvatiti da smo u prednosti i pred najmodernijom fabrikom!

unikatne bastenske fontane

unikatne dvorisne fontane

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Ostavite komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>