Mozaik-samo za strpljive!

Mozaik ideje 1

Mozaik predstavlja slaganje prirodnog kamena, ili malih prefabrikovanih kocki od raznih materijala (staklo, keramika…) i dobijanje slike ili ornamenta na taj način. Za ovaj vid ručnog rada strpljenje i veština prilikom izrade su presudne, zbog relativno dugog vremena izrade i rada sa sitnim elementima.

Mozaik ideje 2

Kamene kockice se dobijaju usitnjavanjem različtih vrsta obojenog kamena. Tako usitnjene kockice se koriste i uklapaju u zavisnosti od boje i oblika. Kockice se utiskuju u svež cement, smolu, razne vrste lepkova, poliesterske smole (od koje se takodje mogu praviti kockice) itd…

Mozaik ideje 7

Mozaikom se uglavnom oslikavaju podne, zidne ili plafonske površine. Sve počinje od šablona, odnosno skice u boji koja se prenosi na karton. Ta slika nema previše detalja jer se oni jako teško izvedu u mozaiku. Kockice se okreću da najglatkija strana bude okrenuta gore, lepe se na željeno mesto lepkom koji se razlaže u vodi (tutkalo, lepak za tapete…). Izmedju kockica se ostavlja razmak od 1mm u koji će kasnije ući vezivo.

Mozaik ideje 6

Kada se slaganje završi pripremi se okvir dimenzija mozaika sa letvicama koje su za  1cm više od visine kockica, na čijoj je unutrašnjij strani razapeta mreža od žice. Pripremljeni mozaik treba prethodno dobro navlažiti da ne bi naglo povukao vlagu iz veziva i time ga oslabio, što bi moglo da dovede do pucanja. Kao vezivo obično se upotrebljava cementna pasta. Voda se dodaje dok se ne dobije masa koja je toliko vlažna da se na površini izdvaja tanak sloj vode. Kad se radi sa tanjim kokicama kao vezivo se može koristiti i lepak za keramiku. Vezivom se mozaik preliva do visine okvira.

Mozaik ideje 4

Kada se vezivo stvrdne mozaik se okrene i očisti toplom vodom i četkom.Kada se mozaik ugradjuje na zid potrebno je zidnu površinu učiniti hrapavom. Zatim se nanosi cemento vezivo u debljini većoj od debljine kockice. Kad je mozaik posavljen na zid tek drugi dan se ispira i vrše se korekcije.

Osušen mozaik je moguće i polirati zboj sjaja, i to se obično radi voštanom pastom.

Mozaik ideje 8

Mozaik ideje 5

Mozaik ideje 3

Poslala: Marija Zimonjić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Ostavite komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>