Umetnost od Slame

slamarsko udruzenje tavankut 1

Slama je prirodan, topao materijal od kojeg se uz pomoć malo veštine i mnogo strpljenja može stvarati savršena umetnost, prave umetničke slike, minijature, predivni detalji kao što su razni cvetovi-ruže, kale, bele rade kojima se mogu ukrasiti kutije, čestitke, uskršnja jaja, nakit… Mogućnosti su beskonačne za onoga ko želi da uloži svoj trud i kreativnost u ovu pomalo zaboravljenu veštinu, koju danas sa ponosom neguju kao deo svog kulturnog nasleđa prevashodno slamarke iz Tavankuta. Slamarstvo je bitan deo kulturnog identita bunjevaca, kao što oni sami kažu :”Tavankut je selo gde su jabuke hleb, a slama umetnost.”

slamarsko udruzenje tavankut 4

Od 10. do 20. jula u Tavankutu je održan svetski kongres slamarstva, gde su slamari iz celog sveta razmenjivali iskustva i tehnike, i seminar slamarstva za sve entuzijaste koji su bili zainteresovani da nauče da rade i stvaraju sa slamom. Izuzetna organizacija, predivno gostoprimstvo i izuzetna požrtvovanost i strpljenje predavača bile su odlika ovog događaja.

galerija slamarska tehnika 2

galerija slamarska tehnika 1

Seminar je održan u osnovnoj školi u Tavankutu, gde prvo što upada u oči su umetničke slike koje su okačene duž svih hodnika, koji su u stvari radovi učenika, što ostavlja bez teksta jer su neke od njih izuzetno komplikovane kompozicije. Nemojte da vas ovo zavara, pa da pomislite da je to sigurno lako, čim deca to mogu da rade. Rad sa slamom zahteva puno veštine i mukotrpnog rada, a ono prvo što se nauči jeste da slama nije ni papir ni tkanina, ima neobičnu strukturu za koju treba steći osećaj prilikom manipulacije. Za ovu tehniku ne koristi se bilo koja žitarica, već ječam pivarac, koji je po svojoj teksturi, boji i mekoći najpodesniji. Može se koristiti u svojoj prirodnoj boji, ali može i da se po potrebi nijansira vinobranom i sodom bikarbonom za belu i zlatnu boju. Pre upotrebe slamu je potrebno pokvasiti, zatim “ispeglati” i dalje u zavisnosti od želje stvaraoca isecati oblike kao kolaž varijanta, pa dalje lepiti na pasparturu, čestitku, kutiju, jaje ili bilo šta drugo, ili uplitati nekom od mnogobrojnih varijanti u deblje ili tanje pletenice koje se dalje koriste kao detalji pri dekoraciji. Kažu da što više ovakvih “pletenica” jedna slika poseduje više i vredi. Neke od najfascinantnijih dela mogu se videti u galeriji slamarstva u Tavankutu, a za neke od njih je teško poverovati da su izrađene od slame.

Svi oni koji cene jedinstvenost i posebnu vrednost ručnog rada, a imaju maštu i kreativnost, i vole prirodne materijale koji su neizostavni deo narodne tradicije, mogu da kroz rad sa slamom upoznaju jedan neobičan vid umetnosti, i da izbruše svoj talenat kroz ovaj posve unikatan i zanimljiv hobi.

Umetnost od slame 9

Umetnost od slame 6

Umetnost od slame 5

Umetnost od slame 1

slamarsko udruzenje tavankut 3

slamarsko udruzenje tavankut 2

 

Poslala: Marija Zimonjić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Ostavite komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>