Uvod u duborez

duborez 4

Drvo je oduvek materijal koji nudi neiscrpne mogućnosti za manipulaciju i kreativno izražavanje umetnika.Jedna od zanimljivih i inspirativnih tehnika je svakako duborez.

Za izradu  duboreza jako je bitan pravilan odabir kvalitetnog drveta, gde se najčešće, uzima drvo od oraha, jasena, hrasta, bukve, javora i lipe, u zavisnosti od efekta koji žellimo da postignemo, kakvu teksturu i boju hoćemo. Naravno, osim smisla i talenta jako je bitan alat kojim se radi. Alat čine dleta različitih profila, za koje je uobičajeno da sam majstor oštri. Potrebna je stabilna povšina za rad, razne veličine stega za fiksiranje drveta, i drveni čekić, napravljen od nekog veoma tvrdog drveta.

duborez 3

Od pratećeg pribora koriste se razne turpije za drvo, testere i prirodno kamenje za oštrenje.

Sam postupak izrade se sastoji od pripreme drveta, crtanja šablona, isecanje te mustre testerom, i na kraju fina obrada dletima i drvenim čekićem, što polako daje željeni izgled našem delu.

duborez 5

Za sve one koji žele da odgonetnu tajne ovog starog, ali zaista veoma aktuelnog zanata postoje mnogi kursevi i radionice duboreza. Ovom tehnikom mogu se napraviti zaista fascinantne stvari, od ikona, stilskog nameštaja, predivnih ramova za ogledala ili umetniče slike, zanimljivi motivi i portreti i mnoge druge stvari koje samo vaša mašta ograničava.

Uostalom, najlepši poklon koji bilo kome možete dati jeste onaj napravljem vašom vlastitom rukom, u koji ste uložili svoje vreme, pažnju i trud, i samim ti dali mu svoj lični pečat.

 duborez 2

  duborez 1

duborez 6

Poslala: Marija Zimonjić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Ostavite komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>