Vitraž-sva lepota bojenog stakla

vitraz 1

Vitraž je staklena površina sastavljenih od raznobojnih stakala u vidu mozaika, koji se spajaju olovnim trakama. Vitraž se najčešće koristi za zastakljivanje prozora, ali takodje može biti zanimljiv detalj pri izradi lampi, ramova, kao slikarska kompozicija….Vitraž je nastao kao rešenje za zastakljivanje katedrala i crkava, zbog tadašnje nemogućnosti izrade tako velikih prozora, jer je bilo daleko lakše uraditi to iz delova, a vremenom su varijacije i stilovi izrade doveli vitraž do pravih, kompleksnih umetničkih dela.

vitraz lepota bojenog stakla 5

Razlikujemo tri tipa vitraža:

Klasičan vitraž-nastaje spajanjem raznobojnog stakla na hladno  pomoću olovnih profila, i uptrebljava se za dekorisanje prozorskih otvora ili vrata.

Tifani vitraž-ovo je novija, delikatnija tehnika, nastala pre stotinak godina. U ovoj tehnici se vitraž radi od mnogo manjih komada stakla, fuge su mnogo tanje, sto doprinosi mnogo prefinjenijem i elegantnijem izgledu. Ovaj stil takođe omogućava da vitraž ne bude u jednoj ravni, što omogućava izradu raznih umetničkih komada, od kojih su svakako najpoznatije lampe.

Lažan vitraž-ova tehnika podseća na klasičan vitraž, s tim što se pravi tako što se boja nanosi na staklo i lepi olovna traka, ili se čak kontura naglašava bojom. Osnovni princip da se vitraž sastoji samo od staklenih delova se ovde ne primenjuje.

vitraz lepota bojenog stakla 6

Nekada se za spajanje komada koristilo olovo, a danas je tehnika spajanja stakla nešto unapređenija. Isečeni i obrađeni komadi stakla oblažu se po ivicama bakarnom trakom, zatim slažu jedan pored drugog po crtežu prema kom su sečeni, da bi se zatim spajali kalajem (pomoću lemilice). Ovaj proces zahteva mnogo pažnje i strpljenja, pa cena vitraža zavisno od broja staklića može dostići i nekoliko stotina evra.

Vitraž može imati jedno ili dva lica: zavisno od toga da li je kalaj oblikovan samo sa jedne ili sa obe strane (kod lampe npr. nema potrebe da se obrađuje sa dve strane jer se unutrašnja mahom ne vidi). Pošto se vitraž završi preliva se kiselinama koje na kalajnim spojevima treba da stvore patinu (kalaj potamni), i vitraž je gotov.

DCF 1.0

vitraz lepota bojenog stakla 7

vitraz lepota bojenog stakla 4

vitraz 3

Adam Delving, Canterbury Cathedral

Poslala: Marija Zimonjić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Ostavite komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>